Thema: Bakkerswinkel met een twist, week 7

Aukje Trotsenburg is leerkracht van groep 1/2 op basisschool De Avonturijn in Amsterdam. Zij doet verslag van het thema ‘Bakkerswinkel (met een twist)’. Dit is haar zevende en laatste bericht over dit thema. Mia Versteegen werkt als nascholer bij OnderwijsAdvies. Mia reageert op de beschrijvingen van Aukje.

De afsluiting van het thema

De laatste week van het schooljaar. Elke dag rekenen we uit hoeveel nachten het nog slapen is voor het grote schoolfeest. Bij de grootgrutter hebben we speciale kindermixen gekocht waar je cake of koekjes mee kunt maken. Simpel. Alleen water toevoegen. We gaan in de weer met een maatbeker, maar het koekjesdeeg wordt te kledderig. Koken is liefde. We mixen er gewone bloem doorheen, ”op het gevoel”.

Er komt om de dag een moeder helpen met bakken. De koekjes lijken, als ze eenmaal afgekoeld zijn, op keiharde sjoelstenen. De cakejes stromen al bakkend over de rand van hun gekleurde kuipjes… Dit kunnen we goed volgen omdat onze oven een glazen kuip heeft waarin om de paar seconden een helse gloed oplicht. We zullen onze waren warm aanbevelen, dan zul je zien dat de handel alsnog loopt als een trein.

Op onze met de magneetletters gemaakte reclamefolders staat: papa en mama, willen jullie cake of koek? De fotokopieën zijn wat donker uitgevallen. Omdat het zonde is om het papier weg te gooien, proberen we ze met kleurpotlood wat op te leuken. Ook knutselen we vlaggetjes van cadeaupapier, gekleurd papier en satéprikkers. Die steken we in onze cake. Bij de koek valt er totaal niets te steken.

De hulpmoeder van de dag kan het niet langer aanzien. Toevallig is haar hobby het maken van professionele taarten voor de catering. Ze belooft een paar schalen extra cake. “Alleen als je zoon mag helpen”, zeg ik voor de vorm. Op de grote dag haal ik alle baksels uit de diepvries en maak de schalen op.  Om zes uur komen de eerste stralende, prachtig aangeklede kinderen binnen. Kinderen uit Duizend-en-een-nacht.

Wat een mooi project is het geweest! Ik heb bewondering voor je hoe je tot het einde toe(en het was een lang schooljaar) steeds opnieuw meegaat in de flow met de kinderen en met het thema. Een hele mooie en fijne vakantie gewenst!

Tags: , , , , ,