Leren lezen in groep 3

In opdracht van ons in samenwerking met De Activiteit en DVS De Volgende Stap is een prachtige documentaire gemaakt over leren lezen in groep 3.

In deze documentaire zien wij hoe het leesonderwijs in de eerste maanden in groep 3 eruit ziet. Wij kijken naar de klas van leerkracht Marie-Louise op de Gelderlandschool in Den Haag. De groep leerlingen kent 80% anderstaligen. Marie-Louise neemt de kinderen mee in het thema ‘Dieren’ en bouwt samen met de groep spelverhalen op, zoals: “wat ik jouw lievelingsdier?”, “welke dieren wonen in Sesamstraat?”, “welke dieren zagen wij op de kinderboerderij?” en “hoe verzorgen wij onze zieke poes?” Deze spelverhalen vormen de basis voor het leesonderwijs. Deze verhalen worden gespeeld, verteld, geschreven en gelezen. Allerlei boeken worden vanaf dag één samen gelezen en ook zelf gelezen. De leerkracht sluit aan op het instructieniveau van elke leerling, door als deelnemer aan betekenisvolle lees- en schrijfactiviteiten ‘Het ijzer te smeden als het heet is’. Precies dat toevoegen wat de leerling nodig heeft.

In de komende periode worden er kijkavonden georganiseerd waarop de hele documentaire wordt bekeken en besproken.

Wanneer: 9 maart 2018, 16.00-18.00 uur

Locatie: Molenbuurt 24 – Alkmaar
Onder begeleiding van Bea Pompert
Wanneer: maandag 12 maart 19.30-20.30

Locatie: Vergadercentrum Domstad Utrecht

 Onder begeleiding van Bea Pompert
Wanneer: 20 maart 2018, 19.00-20.30 uur
Locatie: Julianalaan 2 – Schagen (Julianaschool) 
Onder begeleiding van Bea Pompert
  
Wanneer: 19 april 2018, 19.00 ­ 21.00 uur
Molenstraat 27b ­ ‘s-Hertogenbosch  
Onder begeleiding van: Lorien de Koning
Hierbij de trailer: