Thema: Bakkerswinkel met een twist, week 1

Aukje Trotsenburg is leerkracht van groep 1/2 op basisschool De Avonturijn in Amsterdam. Zij doet verslag van het thema ‘Bakkerswinkel (met een twist)’. Dit is haar eerste bericht over dit thema. Mia Versteegen werkt als nascholer bij OnderwijsAdvies. Mia reageert op de beschrijvingen van Aukje.

Het vinden van een startactiviteit in de buurt

We zochten een nieuw thema. Toen er iemand “bakkertje” riep, hapte ik vastberaden toe. We spraken af dat dit, hoewel reeds vaak vertoond, het thema was, waar we na de meivakantie mee zouden beginnen.

Als een startactiviteit leek een bezoek aan een bakker in de buurt me een goed idee. Vlak voor de school weer begon, kon ik de zaak niet langer uitstellen. Op de terugweg van de Albert Cuyp, beladen met boodschappen, haalde ik diep adem en liep zomaar een bakkerij binnen. Eenmaal voor de toonbank, liet ik drie klanten voorgaan omdat ik “niks kwam kopen, maar iets kwam vragen”. Deze nederige houding leverde niet het gewenste resultaat op. Het warme bakkertje wist niet hoe gauw hij me de winkel uit moest duwen, toen hij hoorde wat ik hem wilde aandoen.

Ontmoedigd slofte ik verder en passeerde een bijzondere bakkerswinkel. Gerund door licht geestelijk gehandicapte jongeren onder leiding van een chef of cheffin. Confrontatie met dit bijzondere initiatief zou vormend kunnen zijn voor mijn kinderen en dit alles op een steenworp afstand van de school. Ik ging naar binnen, plofte neer, drapeerde mijn tassen om me heen, bestelde koffie en een kaasstengel, en vroeg naar de chef. We mochten komen, ook naar de bakkerij, waar het kneden en rijzen en bakken gezien kon worden. Met twee telefoonnummers, stapte ik even later fluitend weer de deur uit.

Voor een nieuw thema is het heel goed om in gesprek te gaan met kinderen, wat willen ze en op welke ideeën komen ze. En voor startactiviteiten geldt: gevarieerd, zoveel als mogelijk en activiteiten waarbij je de echte wereld dichterbij haalt. Aukje geeft hierbij ook aan dat soms in je eigen vrije tijd ook voor “school” (je werk) op pad gaat en dat, dat soms dus ook tijd kost.

Tags: , , , , ,